211 GÜNLÜK MÜCADELEYİ ZEHRA KAZANDI
İSTANBUL’da 24 haftalık 650 gram olarak dünyaya gelen Zehra Demir, bir kalem boyundaydı. Anne karnından çıkar çıkmaz entübe edilerek ısı ve nemin korunması için naylon torbaya sarılarak ağır bakım ünitesine nakledildi. Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi ekipleri, küçük Zehra’yı yaşatmak için 211 gün mücadele etti. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı ve Yenidoğan Uzmanı Prof.
Emre ve Betül Büşra Demir’in üçüncü kızı Zehra, bu yıl nisan ayında dünyaya gelmesi beklenirken, anne karnında gelişen “Plasenta previa” adlı tablo nedeniyle henüz 24 haftalıkken prematüre dünyaya geldi. 19 Aralık 2022’de acil sezaryen ile anne karnından ağır bakıma alınan küçük Zehra 650 gram olarak dünyaya geldi ve vücudunun ısı ve neminden korumak için naylon torbaya sarılarak entübe edildi. Doğduğunda boyu bir kalem kadar olan Zehra’yı yaşatmak için 211 gün Göztepe Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde geçirildi.
“UÇTAN GERİ DÖNDÜ DİYEBİLİRİZ”
Zehra’nın tedavisini yürüten ekibin başında bulunan Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölüm Başkanı ve Yenidoğan Uzmanı Dr. Doğduğunda akciğerleri henüz gelişmemiş olan Zehra’yı yaşatmak için Sağlık Bakanlığı’nın özel izniyle kök hücre tedavisi de uyguladıklarını anlatan Dr. Prematüre bebeklerin yaşam sınırı yaklaşık 23 hafta.”Yani Zehra uçurumun kenarından geri geldi diyebiliriz. Hemşire arkadaşlarımızın ve yardımcı personelimizin harika ilgisi ve ailesinin sabrı ile beyin kanaması, körlük, çeşitli kalp rahatsızlıklarının önüne geçmeyi başardık ve 7 ay sonra sağlıklı bir şekilde taburcu olduk.”
HAFTALARCA SOLUNUM CİHAZINA BAĞLIProf. Zehra’nın doğar doğmaz entübe edildiğini belirten Dr. , akciğeri güçlendirici bir element olan sulfaktan tedavisini uyguladık.Ayrıca suni teneffüs ile destekledik yani entübe ettik.Çeşitli problemler var maalesef çoğunu Zehra bebek yaşadı.Haftalarca yaşamak zorunda kaldı. mekanik ventilasyon cihazına bağlı.Tabi ki beslemek bu dönemde değerli sorunlardan biriydi.Anne sütü vardı alabildiğince verdik ama damardan beslemek zorunda kaldık.Yapay teneffüs “Cihaz aslında biraz zarar verebilir” prematüre bebeklerde akciğerlere, çünkü zorunlu nefes alma gereklidir. Bu hasar sonucunda ileride kronik akciğer hastalığı gelişebilir. Komplikasyonları önlemek için doğumdan iki hafta sonra kök hücre tedavisi uyguladık.”
BAKANLIKTAN ÖZEL İZNLİ KÖK HÜCRE TEDAVİSİ Yenidoğan bebeklerde kök hücre tedavisinin henüz deneme aşamasında olduğunu ve bu nedenle Sağlık Bakanlığından özel izin alınarak uygulanabileceğini anlatan Prof. mezenkimal kök hücre dediğimiz hazır kök hücreleri alıp uyguladık.Bebeğin kendi kök hücreleri de uygulanabilir ama zaman alıyor.O hücrelerin izole edilmesi uzun zaman alabilir vs.Hazır mezenkimal kök hücre küçük bir flakon içine enjekte edilebilir.İntravenöz veya solunum yolu ile verilebilir.Kök hücreler vücudun gelişimine ve onarımına katkı sağlayan hücrelerdir.Her türlü onarımı yapabilir.Yenidoğan bebekler için oldukça yeni bir tedavi.Şimdilerde Henüz deneme aşamasında, bu nedenle Sağlık Bakanlığı’ndan özel izin alarak uyguluyoruz.”
AKCİĞER, KALP, GÖZ, BİRÇOK SORUNLA MÜCADELE EDİYOR Prematüre bebeklerde ilk 1 aydan sonra görülen en önemli sorunlardan birinin gözlerde oluşabileceğine işaret eden Prof. Dr. Ovalı, prematüre retinopatisi olarak bilinen bu hastalığın, veya ROP, körlüğe neden olabilir. Zehra’da bu dönemde ROP geliştiğini ve fark eder etmez tedaviye başvurduklarını vurguladı. prof. Dr. Dolaşımın doğumdan sonra yenilenmesi ile “Bu bebekler prematüre doğdukları için damar kapanmaz. Bu da bebekte kalp yetmezliğine yol açabilir. Zehra’ya da bu damarı kapatmak için özel bir ilaç tedavisi uyguladık. Aksi takdirde kalp ameliyatı olması gerekecek” dedi.
30 HAFTA 10 KAT KİLODAN SONRA TAHLİYE ETTİK “650 gram olarak dünyaya gelen 6.5 kilo olan ve yaşının yaklaşık on katına ulaşan bebeğimizi taburcu ettik. Düzeltilmiş yaşı şu an 4 aylık. nisan gibi beklenirdi ama aralıkta doğdu o yüzden şu anda 4 aylık diyoruz gelişimi de 4 aylık bir bebeğe göre çok yeterli. Uzun zamandır ailenin bir parçası gibiyiz. Etrafımızda büyük bir bağ kuruluyor. Neonatolojistler olarak bu resimde yalnız olmadığımızı adet edindik. Hemşirelerimiz, “Bizim dayanağımız, tüm grup büyük emek veriyor. Bu bebekleri yaşatmak için. Onları sağ salim taburcu edebilmek en büyük sevincimiz.”
ANNESİ 4 AY SONRA İLK DEFA KALDIRABİLDİ
Üçüncü kızını aylarca yoğun bakımda kucağına alamadan görmek zorunda kalan, 4.5 ay sonra kızına ilk kez dokunabilen anne Betül Büşra Demir, birkaç mililitre artışla her gün emziriyordu. Bu dönemde duygularını şu cümlelerle dile getirdi: “Doğum travmatik olduğu için çok zor oldu. İlk sütü iğne ile almak zorundasın. Damla damla geliyor, gelmesi için çabalıyorsun. Yapabilirsin” kucağınıza almayın çünkü uzun süredir entübe halde.Erken doğumdan sonra ilk kez 4.5 aylıkken kucağıma alabildim.Doğrusu duygu yüklü bir an oldu ilk defa bu formda bir bağ kurmaya çalıştık. başladık.”
– Kara bulut