Ekonomi

Karadeniz Bölgesinde Gençlerin Tarıma İlgisizliği Fındık Üretimini Olumsuz Etkiliyor

‘TÜRKİYE’nin fındık deposu’ olan Karadeniz Bölgesi’nde eski fındık bahçeleri artıyor; Gençlerin tarıma ilgisizliği iş gücü sorunlarına yol açıyor. Ulusal Fındık Kurulu (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, ‘Z Kuşağı’nın fındık bahçelerine inmediğini belirterek, “Bahçelerin genel yaşı nedeniyle verim ciddi oranda azaldı. Fındık bahçelerinin miras hukuku nedeniyle aşırı parçalanması bahçeye olan ilgiyi azalttı.” söz konusu.

Türkiye’de 741 bin hektar alanda üretimi yapılan fındıkta, yaşlanan bahçelerdeki ürün kayıplarının yanı sıra tarımsal don ve istilacı böcek tehdidinin de önüne geçilmesi için çalışmalar yapılıyor. Fındıkta verim ve kaliteyi artırmaya yönelik projeler kapsamında kesilen ağaçların yerine yenileri dikiliyor, istilacı türlere karşı biyolojik çalışmalar yapılıyor. Ancak yenilenmesi gereken bahçelerin ihmal edilmesi fındıkta verimli bir üretim sürecine geçişi geciktirmektedir. Dünya pazarının büyük çoğunluğunu elinde bulunduran ‘Türkiye’nin fındık deposu’ Karadeniz Bölgesi’nde eski fındık bahçeleri artıyor; Gençlerin tarıma ilgisizliği personel sıkıntısına yol açıyor.

‘GENÇLERE BAHÇECİLİĞİ SEVDİRMELİYİZ’

UFK Yönetim Kurulu Üyesi Sebahattin Arslantürk, “En büyük endişemiz Z kuşağı dediğimiz gençlerin bahçeye gelmeme ihtimaliydi, bunu şu anda yaşıyoruz. Arazi yapısının daralması öyle bir seviyede ki” dedi. Doğrudan gelir sağlamak artık mümkün değil. Özellikle Trabzon bölgesinde son yılların en verimsiz fındık üretim dönemini yaşıyoruz. Doğrudan gelir söz konusu değil.” İnşa edileceği yapı sağlanmadığı takdirde bu verim kaybı devam edecektir. Üstelik gençler artık rahat bir ortam arayışındalar ve bu da onların bahçeye çıkmamalarına etki ediyor. Ancak gençlere bahçeyi sevdirmek gerekiyor, bunun Avustralya ve Yeni Zelanda’da örnekleri var. Bu ülkelerde güçlü kesimin, üreticilerin, “Türkiye’nin de topraklarını en verimli şekilde kullanabilecek altyapıyı bir an önce oluşturması gerekiyor” dedi.

‘GENÇLERE TEŞVİK VERİLMELİ’ ÖNERİSİ

‘Z kuşağının’ devlet tarafından teşvik edilmesi gerektiğini belirten Arslantürk, “Bahçelerin çok eski olması nedeniyle genel prestiji ve verimi düştü. Ayrıca bahçelerde parçalanmanın fazla olması da önemli bir etken. Miras hukuku nedeniyle fındık bahçelerinin açılması bahçeye olan ilgiyi azalttı. Devletin bir an önce fındık üretimini en az yüzde 40 oranında artırması gerekiyor.” Doğrudan fındıktan geçimini sağlayan üreticiler oluşturabilmemiz için dekar alanda üretim yapan bir yapı oluşturmamız gerekiyor. Bu konuda ‘Z Kuşağı’na ekstra bir teşvik vererek onları tarımla tanıştıralım. Bunu yaparsak hesaplarımıza göre yaklaşık 150 bin kişiye istihdam sağlayacağız. Fındıkta, “Verimliliği artırarak, maliyetleri azaltarak dünyadaki rekabet gücümüzü artıracağız. Ayrıca 5 milyar dolarlık ihracat geliri hedefimize de ulaşacağız” dedi.

‘ZORUNLU SÖKMEYE GEÇİRİLMESİ GEREKİYOR’

Yaşlanan fındık bahçelerinin mutlaka sökülmesi gerektiğini vurgulayan Arslantürk, “Çay tarımında olduğu gibi zorunlu söküm getirilmeli. Bunun miktarı yüzde 3 ya da 5 olur ama Orta ve Doğu’daki eski bahçelerin yenilenmesi gerekiyor.” Karadeniz bölgeleri. Bu yenileme yapılırken iklime daha uygun çeşitlerin tercih edilmesi gerekiyor.” “Verimlilik değerlendirmesi iyi yapılmalı ve iklim değişikliğine daha kolay uyum sağlayan türler belirlenmeli” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu