Merhaba. Türk müziğini evrensel düzeye taşımayı hedefleyen Türk Beşleri, Batı müziğinin yapısını klasik Türk müziği ve Türk halk müziği ile harmanladı. Eserleriyle Türk musikisine değerli katkılarda bulunmuştur. Peki Türk Beşlileri kimler ve ne yaptılar? Detaylar içerikte!
Türk Beşlisi; Cemal Reşit Rey, Ulvi Cemal Erkin, Ahmet Adnan Saygun, Hasan Ferit Alnar ve Necil Kazım Akses. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş döneminde yaptıkları çalışmalarla adından söz ettirdiler ve Türk müziğini evrensel düzeye taşımayı amaçladılar.
1923’ten sonra milliyetçi kültür ve eğitim politikaları sonucunda birçok yetenekli müzisyen yurt dışına gönderildi. Türk Beşleri olarak adlandırılan bu isimler, Atatürk’ün yurt dışına eğitim için gönderdiği sanatçılar arasındadır.
Hepsinin ortak özelliği 1900’lerin başında doğup yurt dışına eğitim için gönderilmiş olmaları. Doğdukları dönem Osmanlı Devleti’nde saltanat dönemidir. Cumhuriyetin ilanından sonra yurt dışında eğitim görmüşler ve Türk türkülerine yeni yorumlar katmışlardır.
Cemal Reşit Rey
Cemal Reşit Rey – Lüküs Hayat
Ulvi Cemal Erkin
Ulvi Cemal Erkin: Köçekçe Suit
Hasan Ferit Alnar
Ferid Alnar – Türkçe Aksağı (Peşrev’den Konçertoya)
Ahmet Adnan Saygun
Ahmed Adnan Saygun – Yunus Emre Oratoryosu op:26
Necil Kazım Akses
Necil Kazım Akses – Piyano Sonatı (1930) – 1. Mouvement (Allegretto)